korte biografie... 
Linus Harms - Vlaardingen, 1957

Ik voltooide de opleiding Vakfotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Daarnaast doorliep ik het basisjaar aan de kunstacademie van Rotterdam en volgde aan de kunstacademie van Den Haag de opleiding Scenografie. In 2000 rondde ik met succes de opleiding Digitaal Vormgeven & Nieuwe Media af.

Tussen 1995 en 1999 werkte ik voor diverse hulporganisaties in o.m. Nigeria, Cambodja en Afghanistan. Hoewel ik altijd al graag reisde, stamt veel van mijn reis- en documentaire fotografie uit deze periode.
In 2000 streek ik neer in Friesland. Sindsdien bestaat mijn werk in toenemende mate uit portretfotografie.

toen en nu...
Mijn passie voor beeld gaat terug tot mijn kindertijd. Fotografie lag nog ver achter mijn horizon maar, wat potloden, verf en papier- en men had geen kind meer aan mij. Nu, een paar decennia later, hebben verf en papier plaatsgemaakt voor camera en beeldscherm, maar die passie voor beeld is er nog altijd.

vrij of in opdracht...
Naast fotografie in opdracht hou ik me bezig met het maken van 'vrij werk'. De onderwerpen variëren, maar veel van mijn vrije werk bestaat uit reis- natuurfotografie. Dit werk werd en wordt geëxposeerd op verschillende plekken in het land. Daarnaast wordt mijn vrije werk gekocht door particulieren, bedrijven en instellingen zoals centra voor kunstuitleen.

digitaal of doka...
Digitaal én doka. Ondanks de voordelen van het digitale traject zijn er toepassingen die vragen om klassieke donkerekamer-technieken. Wie de schoonheid van een bariet- of Lithprint kent, weet dat analoge techniek nog lang niet tot het verleden behoort. Behalve de look en feel van een goede barietprint is er de onovertroffen houdbaarheid. Niet voor niets is ‘bariet' nog altijd synoniem voor 'museumkwaliteit'. 
Dat ik even goed de weg ken in de donkere kamer als in Lightroom zie ik als een voordeel; ik maak dan ook dankbaar gebruik van beide technieken.

techniek en vakmanschap... 
Fotografie was nooit eerder zo populair als nu. Digitalisering heeft er voor gezorgd dat iedereen in een split second een foto kan maken én leveren. Digitale techniek is betaalbaar en daarmee algemeen beschikbaar. Een mooie ontwikkeling met een wat minder mooie keerzijde: kwaliteit is niet meer vanzelfsprekend.
Zoals een Mercedes-rijder niet automatisch een goede chauffeur is, zo is niet elke Canon- of Nikon-bezitter per definitie een vakman… 
Dat ik ‘klassiek geschoold' ben, beschouw ik daarom als een pré.